Bijziendheid neemt het snelst toe tussen de 6 en 17 jaar, omdat de ogen nog niet volgroeid zijn.

Vroegtijdig vaststellen en behandelen is belangrijk.

Bijziendheid kan bij kinderen snel toenemen en op latere leeftijd zelfs leiden tot oogaandoeningen die het zicht bedreigen, zoals glaucoom (verhoogde oogdruk), staar, netvliesloslating en maculadegeneratie. Door het vroegtijdig vaststellen van bijziendheid en de juiste begeleiding kan hoge bijziendheid worden voorkomen. Bovendien helpt het voorkomen dat je kind (steeds) dikkere brillenglazen moet gaan dragen. Het ondernemen van actie op jonge leeftijd, om de toename van bijziendheid af te remmen, wordt dan ook geadviseerd.ยน

Meerdere factoren hebben invloed op de ontwikkeling van het oog. Dat geldt dus ook voor de mate waarin de toename van bijziendheid kan worden afgeremd. Het hangt o.a. af van de leeftijdsfase, de vorm van het oog, de levensstijl, erfelijke aandoeningen en omgevingsfactoren.
VIND EEN SPECIALIST

Belangrijke levensstijl regels

Meer tijd buiten doorbrengen:
minstens 2 uur per dag.

Houd na elke 20 minuten nabijwerk (lezen, computeren, gamen, tablet, smartphone) een pauze van 20 seconden om veraf te kijken.

Besteed voldoende aandacht aan een verantwoorde werkomgeving, zoals de juiste verlichting, houding en de aanbevolen werkafstand.

Laat regelmatig de ogen controleren om er zeker van te zijn dat myopie en andere oogaandoeningen worden opgespoord, zodat zo snel mogelijk kan worden gestart met een eventuele behandeling.

1. Bullimore, Mark A., and Noel A. Brennan. "Myopia control: why each diopter matters." Optometry and Vision Science 96.6 (2019): 463-465.